Zioła sypkie

Zioła sypkie

Aktywne filtry

Siemię lniane 500g Vita Natura

Cena 7,00 zł

Siemię to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy, płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Siemię lniane wykorzystywane jest również do produkcji oleju roślinnego.

Suszenie ziół

Suszenie ziół to sprawdzony sposób na zachowanie ich właściwości przez długi czas. Dzięki temu z właściwości ziół można korzystać również poza sezonem np. w zimie. Żeby suszyć zioła niezbędna jest podstawowa wiedza, gdyż bez niej niewłaściwie suszony surowiec pozbawiony będzie właściwości leczniczych.

Jak suszyć zioła, a właściwie kiedy?

Suszenie powinno się zacząć od razu po zbiorze. Zebrane zioła układa się na arkuszu papieru lub dowolnej siatki z możliwie wąskimi "oczkami". Druciana siatka nie jest polecana, gdyż korodujący metal może zanieczyszczać surowiec. Również gazeta nie jest najlepszym wyborem, bo wtedy do surowca mogą przedostawać się toksyczne związki z farb drukarskich. Dobrze jest, gdy zebrane zioła z łąki lub lasu są dokładnie myte. Należy jednak pamiętać, by mokrych ziół nie kłaść na arkusze do suszenia, tylko zebrać w pęczki i powiesić. Suszenie bardzo mokrych ziół może skończyć się zgniciem.

Jak suszyć zioła, a właściwie to gdzie?

Zioła najlepiej suszyć w dobrze wentylowanym, zacienionym pomieszczeniu. Dzięki temu wrażliwe na światło związki jak tokoferole nie ulegną rozłożeniu w czasie suszenia. Idealnym miejscem do suszenia jest drewniana altanka, stara szopa lub przewiewny strych, gdzie przez w miesiącach wiosenno-letnich panuje temperatura 25-45 stopni Celsjusza.

Jak suszyć zioła, a właściwie to które z nich się nadają do suszenia?

Idealnymi surowcami do suszenia są:

  • ziele dziurawca (Hyperici herba),
  • kwiatostan lipy (Tiliae inflorescentia),
  • korzeń pokrzywy (Urticae radix).
  • liść melisy (Melissae folium),
  • liść brzozy (Beulae folium) czy
  • ziele skrzypu (Equiseti herba)

Suszone zioła - kilka praktycznych rad

Suszone zioła najlepiej przechowywać daleko od intensywnych zapachów. W sytuacji gdy nie dysponujemy altanką albo poddaszem możemy suszone zioła umieścić na wolnym powietrzu, ale raczej w miejscu zacienionym. Twarde części roślin takie jak kłącza, kora lub owoce można suszyć w piekarniku w temperaturze 50 a 70 stopni . Jeśli chcemy sprawdzić czy suszone zioło jest już suche wystarczy lekko zgnieść go w dłoniach suszone zioła łatwo rozpadają pod wpływem ucisku, emitując przyjemny aromat. Dobrze suszone zioła są wolne od plam i mają naturalny kolor.

Suszone zioła - jak wydłużyć ich trwałość

Suszone zioła najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych, szklanych słojach lub pojemnikach na żywność z plastik, pod warunkiem, że wcześniej trzymaliśmy tam wyłącznie sypkie produkty. Dobrze zamknięte słoiki chronią przechowywane zioła przed larwami omacnic czy mklików mącznych, które przedostają się przez papier lub karton. Żeby nie pomylić się i zachować porządek przechowywane opakowania z ziołami można zaopatrzyć w etykiety, na której powinniśmy umieścić informację co przechowujemy, kiedy było zebrane i jakie są wskazania do stosowania.

Suszone zioła - jak długo je przechowywać?

Zielone części suszonych ziół można przechowywać przez 1-2 lata. Twardsze jak np. korzenie, kłącza, korę i nasiona nieco dłużej, bo nawet 3-4 lata.

Sypane zioła z zielarni

Suszone zioła dostępne w zielarniach przechowywane w papierowych torebkach, po otwarciu szybko tracą swoje właściwości lecznicze. Dlatego po zakupie od razu najlepiej przenieść je do szklanych słojów i szczelnie zamknąć.