Sól

Sól

Aktywne filtry

Sól

Sól to podstawowa przyprawa, którą znajdziemy w każdej kuchni. Wzmacnia smak wielu potraw. Jest również świetnym konserwantem. hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, przedłuża świeżość produktów dlatego stosujemy ją do marynowania mięsa, warzyw i w przetworach. Tylko czy na pewno jesteśmy w stanie kontrolować ile gramów soli codziennie dostarczamy z dietą?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca maksymalne spożycie 5g (1 łyżeczka) soli dziennie. Większość z nas niestety przekracza ten limit kilka, a czasem nawet kilkunastokrotnie. Powodem jest nie tylko przesalanie potraw, ale spożycie soli ukrytej szczególnie w produktach wysoko przetworzonych, w których ukrywa się nawet 80% zjadanej przez nas soli. Najwięcej znajduje się w żółtych serach, wędlinach, pieczywie, wędzonych rybach, kiszonkach, fast foodach, słonych przekąskach (chipsy, paluszki, orzeszki), przyprawach typu jarzynka, kostkach rosołowych, sosach sojowych. 

Jaką sól wybrać

Każda sól spożywana w nadmiarze będzie szkodliwa dla naszego zdrowia dlatego należy używać ją rozsądnie. Sole wydobywane naturalnie (sól morska, himalajska, kamienna kłodawska), nieoczyszczone nie zawierają szkodliwych przeciwzbrylaczy i dostarczają kilka dodatkowych składników mineralnych. Jedną z takich soli jest nasza Polska sól kłodawska. Osoby z nadciśnieniem powinny stosować sól o obniżonej zawartości sodu. 

Zawartość jodu w soli

Niedobór jodu przyczynia się do niedoczynności tarczycy, zwiększa śmiertelność okołoporodową, powoduje zaburzenia rozwoju umysłowego i wiele innych chorób. W Polsce profilaktyka niedoboru tego pierwiastka polega na jodowaniu soli kuchennej. Jednak jod pod postacią naturalną, który występuje w rybach, owocach morza, zielonych warzywach, orzechach, jajach, płatkach owsianych i produktach mlecznych jest dużo lepiej przyswajalny niż jod dodany do soli. Sól morska, kamienna i himalajska są naturalnie bogate w jod oraz inne cenne składniki mineralne, natomiast sól rafinowana jest tylko wzmocniona jodem.