Lukrecja działa sekretolitycznie (upłynnia wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych) oraz wykrztuśnie. Jest wskazana w kaszlu, chrypce, zapaleniu oskrzeli i płuc.
Ma działanie przeciwwrzodowe jest stosowana w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz w owrzodzeniu jelita grubego.
Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie układu pokarmowego. Jest polecana w stanach zapalnych żołądka i jelit, zespole jelita nadwrażliwego, zaparciach.
Korzeń lukrecji ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego może być stosowany podczas przeziębienia, anginy czy grypy.
Działa przeciwzapalnie na skórę, tkankę chrzęstną, kostną i łączną. Jest więc stosowana podczas zapalania stawów oraz w chorobach autoimmunologicznych skórnych i układowych.
Składniki: wysuszony, rozdrobniony korzeń lukrecji (Glycyrrhizae radix) – 100%
Sposób użycia:
Spożywać w postaci odwaru: Pół łyżki korzenia lukrecji (ok. 2 g) zalać 1 szklanką wody (250 ml), gotować łagodnie pod przykryciem przez 5-7 minut. Następnie odwar należy odstawić na 10-15 minut do przestudzenia i przecedzić. Wypić świeży i ciepły odwar.
UWAGA: Produktu nie stosować u osób poniżej 18 r.ż., w ciąży, a także podczas karmienia piersią. Korzenia lukrecji nie mogą również stosować osoby z nadciśnieniem, cierpiące na choroby serca, cukrzycę, choroby nerek, wątroby, hipokaliemię, a także przyjmujące leki moczopędne. Produktu nie spożywać dłużej niż 4 tygodnie.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.
Producent:
Zakład Konfekcjonowania Ziół FLOS
Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna
98-345 Mokrsko 118
Masa netto: 50g