Awokado to owoc pestkowy pochodzący z terenów południowego Meksyku i Środkowej Ameryki. Jest jednym z najzdrowszych owoców świata, w związku z czym jego produkty pochodne również znajdują uznanie jako naturalne, ekologiczne i dietetyczne. Jednym z nich jest olej. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w korzystny sposób wpływa na zachowanie zdrowia i profilaktykę chorób układu krążenia. Obecność wielu prozdrowotnych składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że zainteresowanie tym produktem wciąż rośnie.
Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie przez olej walorów prozdrowotnych, które oferuje natura. Tłoczony na zimno ma ciemną zielono-brunatną barwę i smakiem przypomina masło i migdały. Już choćby ze względów zdrowotnych, ale i kosmetycznych warto wybrać olej nierafinowany.
Podstawowymi składnikami, które skrywa w sobie olej z awokado są kwasy tłuszczowe. Przede wszystkim bogaty jest jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a w dalszej kolejności w kwasy wielonienasycone z rodziny Omega 3 i 6. Ze względu na roślinne pochodzenie, zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.
W oleju z awokado znajduje się wiele istotnych witamin. Dzięki nim korzystnie wpływa na nasz organizm: działa profilaktycznie, wzmacnia odporność i wspomaga nasz układ nerwowy. Np. zawarta w oleju witamina C spowalnia tempo starzenia skóry, a tym samym wygładza zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Olej z awokado poprawia także kondycję włosów.
Olej z awokado jest cennym produktem, który skrywa w sobie wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym, że wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia, dba również o nasz wygląd. Wykazuje działanie nawilżające, regenerujące, a dodatkowo zapobiega utracie wody ze skóry. Poza tym, ma ciekawy smak, który może urozmaicić naszą codzienna dietę. Olej z awokado jest wartościowym produktem, który warto regularnie stosować, nie tylko po to, by poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, ale przede wszystkim by wzbogacić organizm o cenne składniki odżywcze.
Olej z awokado śmiało możemy stosować (tylko na zimno!) w wielu potrawach – jest to produkt uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako składnik dressingów do sałatek ze świeżych warzyw oraz makaronów czy pierogów. Z powodzeniem może zastąpić masło do polania pełnoziarnistego pieczywa. Doskonale nadaje się również jako składnik marynat do ryb, mięs oraz warzyw.
Wartość odżywcza w 100g:
| Wartość energetyczna | 3700kJ/900kcal |
| tłuszcz | 100g |
| w tym: | |
| - kwasy tłuszczowe nasycone | 18g |
| - kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 69g |
| - kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 13g |
| węglowodany | 0g |
| w tym cukry | 0g |
| białko | 0g |
| sól | 0g |
Pojemność: 250ml
Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chodnym miejscu
Producent: LABORATORIUM BIOOIL s.c., ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra