Olej z awokado Bio 250ml Biooil

40,30 zł
Ostatnie sztuki w magazynie

Ekologiczny olej z awokado

Tłoczony na zimno

Nierafinowany 

Zostało tylko 1 szt. w magazynie
Ilość
0

Olej z awokado Bio 250ml Biooil

Awokado to owoc pestkowy pochodzący z terenów południowego Meksyku i Środkowej Ameryki. Jest jednym z najzdrowszych owoców świata, w związku z czym jego produkty pochodne również znajdują uznanie jako naturalne, ekologiczne i dietetyczne. Jednym z nich jest olej. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w korzystny sposób wpływa na zachowanie zdrowia i profilaktykę chorób układu krążenia. Obecność wielu prozdrowotnych składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że zainteresowanie tym produktem wciąż rośnie.

Olej z awokado BIO – tylko tłoczony na zimno!

Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie przez olej walorów prozdrowotnych, które oferuje natura.  Tłoczony na zimno ma ciemną zielono-brunatną barwę i smakiem przypomina masło i migdały. Już choćby ze względów zdrowotnych, ale i kosmetycznych warto wybrać olej nierafinowany.

Właściwości oleju z awokado

Podstawowymi składnikami, które skrywa w sobie olej z awokado są kwasy tłuszczowe. Przede wszystkim bogaty jest jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a w dalszej kolejności w kwasy wielonienasycone z rodziny Omega 3 i 6. Ze względu na roślinne pochodzenie, zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.

 W oleju z awokado znajduje się wiele istotnych witamin. Dzięki nim korzystnie wpływa na nasz organizm: działa profilaktycznie, wzmacnia odporność i wspomaga nasz układ nerwowy. Np. zawarta w oleju witamina C  spowalnia tempo starzenia skóry, a tym samym wygładza zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Olej z awokado poprawia także kondycję włosów.

Olej z awokado BIO – zastosowanie

Olej z awokado jest cennym produktem, który skrywa w sobie wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym, że wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia, dba również o nasz wygląd. Wykazuje działanie nawilżające, regenerujące, a dodatkowo zapobiega utracie wody ze skóry. Poza tym, ma ciekawy smak, który może urozmaicić naszą codzienna dietę. Olej z awokado jest wartościowym produktem, który warto regularnie stosować, nie tylko po to, by poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, ale przede wszystkim by wzbogacić organizm o cenne składniki odżywcze.

Olej z awokado śmiało możemy stosować (tylko na zimno!) w wielu potrawach – jest to produkt uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako składnik dressingów do sałatek ze świeżych warzyw oraz makaronów czy pierogów. Z powodzeniem może zastąpić masło do polania pełnoziarnistego pieczywa.  Doskonale nadaje się również jako składnik marynat do ryb, mięs oraz warzyw.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna 3700kJ/900kcal
tłuszcz 100g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 18g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 69g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 13g
węglowodany 0g
w tym cukry 0g
białko  0g
sól 0g

Pojemność: 250ml

Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chodnym miejscu

ProducentLABORATORIUM BIOOIL s.c., ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra

H04567
Nowy produkt
Komentarze (0)

Olej z awokado Bio 250ml...

40,30 zł