Olej z wiesiołka 100ml Biooil
Olej z wiesiołka, tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony – 100% naturalny. Wybierając produkt Laboratorium Biooil mają Państwo pewność, że jest to produkt najwyższej jakości. Nasiona pozyskane do tłoczenia oleju z wiesiołka, zostały specjalnie wyselekcjonowane i dokładnie przebadane.
Jest to produkt bogaty w kwas gammalinolenowy (GLA), który jest bardzo rzadko spotykany w naturze, a bardzo pożądany przez nasz organizm. W wiesiołku występuje w dużych ilościach. Olej z wiesiołka ma przeznaczenie spożywcze, jednak z powodzeniem znajdzie również zastosowanie w kosmetyce. Posiada znakomite właściwości nawilżające – wzmacnia i odżywia skórę.
Olej z wiesiołka – właściwości
Olej wiesiołkowy tłoczony na zimno z nasion wiesiołka. To olej o jednej z najwyższych procentowych zawartości kwasu gamma-linolenowego (GLA). Cechujący się piękną żółto-zieloną barwą olej to prawdziwe dobrodziejstwo natury. Doceniany przez dietetyków i fitoterapeutów od lat, olej z wiesiołka powinien znaleźć się w diecie każdego!
- Zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje rozwój miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału.
- Jest pomocny w leczeniu przewlekłych chorób skórnych, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku.
- Zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego.
- Działa estrogennie i przeciwzapalnie
- Jest polecany w okresie menopauzy i przy nieregularnych miesiączkach
- Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
- Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego
- Działa ochronnie na komórki wątroby
Olej z wiesiołka to cenne źródło kwasów tłuszczowych takich jak kwas GLA, kwas linolowy, ale też kwas oleinowy, palmitynowy czy stearynowy. W oleju wiesiołkowym matka natura zamknęła również cenne witaminy i mikroelementy, np. witaminę E, fitosterole, cynk, magnez czy selen.
Olej z wiesiołka zastosowanie w kuchni
Jak wykorzystać olej z wiesiołka w kuchni? Można przemycić go w porannej owsiance lub porcji musli z jogurtem. Sprawdzi się również jako uzupełnienie zdrowego smoothie owocowo-warzywnego czy sałatki warzywnej. Olej z wiesiołka można również przyjmować samodzielnie – w ilości optymalnej ok. 2 łyżeczek dziennie.
Olej z wiesiołka zawiera 10 g kwasu gammalinolenowego GLA w 100 g produktu.
Pojemność: 100 ml
Producent: Laboratorium Biooil s.c.
ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra