Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Bogata w wartości odżywcze oraz posiadająca właściwości zasadotwórcze stanowi cenny dodatek do codziennych posiłków. Ponadto, jej neutralny smak sprawia, że świetnie sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i potrawach na słodko. W Internecie można znaleźć liczne przepisy m.in. na kaszę jaglaną z warzywami lub na słodko z owocami.
Kasza jaglana to bogate źródło cennych składników odżywczych. Przede wszystkim obfituje w witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B6, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Znana jest także ze swoich właściwości leczniczych. Przede wszystkim jest lekkostrawna, poleca się więc ją osobom z problemami żołądkowymi. Ponadto, kasza jaglana to produkt bezglutenowy, sprawdzi się więc w diecie osób uczulonych na ten składnik i chorych na celiakię.
Kaszę jaglaną, jako zdrową żywność, poleca się także osobom, którym brakuje takich mikroelementów jak żelazo czy krzem. Krzemionka to szczególnie cenny element kaszy, gdyż nie występuje zbyt często w pożywieniu, a posiada liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim wspomaga leczenie chorób układu kostnego, dzięki przyspieszeniu procesu mineralizacji kości. Krzem wspomaga także przemianę materii, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie odchudzającej.
Spożywanie kaszy jaglanej działa również zbawiennie na urodę. Wspomniana już krzemionka wzmacnia paznokcie i włosy oraz korzystnie wpływa na skórę.
Kasza stanowi także świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, stąd poleca się ją szczególnie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Przeciętna porcja ugotowanego produktu (100 g) to tylko około 100 kalorii. Śmiało więc można włączyć kaszę jaglaną do diety odchudzającej. Warto wspomnieć, że produkt posiada także właściwości zasadotwórcze, czyli odkwasza organizm, wspomagając jego ogólne funkcjonowanie, a co za tym idzie również proces chudnięcia.
Jedynym mankamentem kaszy jaglanej jest dość wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc ona polecana diabetykom.
Kasza jaglana bio firmy Vita Natura, to produkt naturalny, organiczny, pochodzący z upraw ekologicznych. Stanowi to gwarancję najwyższej jakości kaszy, jej pysznego smaku i wysokiej zawartości wartości odżywczych.
Jedyna z kasz, która ma właściwości zasadotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo.
Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek i przy wyziębieniu organizmu.
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy.
Wytwarzana z prosa, więc dobra dla osób na diecie bezglutenowej. Kaszę jaglaną można gotować zarówno na wodzie jak i na mleku.
Doskonale nadaje się dla dzieci jako urozmaicenie codziennej diety – można podawać ją w formie jaglanki, deserów jak i do dań.
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy
Skład:
proso z kontrolowanych upraw ekologicznych 100%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g w 1 porcji 200g*
Wartość energetyczna 1448 kJ/ 346 kcal 2896 kJ/ 692 kcal
Tłuszcz 2,9 g 5,8 g
w tym kwasy
tłuszczowe nasycone 0,6 g 1,2 g
Węglowodany 71,6 g 143,2 g
w tym cukry 0,1 g 0,2 g
Białko 10,5 g 21 g
Sód 5 mg 10 mg
*1 szklanka