Siemię lniane 500g Vita Natura
Nasiona lnu zwyczajnego to płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Siemię lniane wykorzystywane jest również do produkcji oleju roślinnego.
Nasiona lnu mają wiele cennych składników odżywczych: witamina E oraz witaminy z grupy B, wielonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Siemię pomaga w nieżycie żołądka oraz dwunastnicy, w chorobie wrzodowej, niweluje biegunkę i zaparcia, poprawia perystaltykę jelit, przynosi ulgę przy nadkwasocie, ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające, przeciwdziała wzdęciom.
Można stosować w postaci kleiku lub dodawać nasiona lnu do pieczywa, ciast, jogurtów, musli.
Sposób użycia:
Siemię najlepiej spożywać zmielone. Jeśli go nie zmielimy, większość cennych właściwości nie zostanie wchłonięta do organizmu, gdyż siemię w postaci ziaren nie jest trawione.
Z ziaren siemienia można również przygotować kisiel (zalać wodą i odstawić albo chwilę pogotować), ale wtedy będzie miało ono głównie działanie osłaniające na błonę śluzową żołądka.
Siemię najlepiej mielić bezpośrednio przed jedzeniem. Kisiel z siemienia jest dobrym zamiennikiem jajka.
Składniki: nasiona lnu brązowego 100%
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w 1 porcji 82 g* |
Wartość energetyczna |
2234 kJ/ 534 kcal |
1832 kJ/ 438 kcal |
Tłuszcz |
42,16 g |
34,57 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,7 g |
3,03 g |
Węglowodany |
1,58 g |
1,3 g |
w tym cukry |
1,5 g |
1,23 g |
Białko |
18,3 g |
15,01 g |
Sód |
0,030 g |
0,024 g |
*1/2 szklanki
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 500g