Literatura zielarska podaje szereg zastosowań jemioły, między innymi polecana jest przy skłonnościach do nadciśnienia oraz wykazuje działanie kancerostatyczne oraz oczyszcza organizm.
Maceraty z ziela jemioły (sporządzone na zimno, poprzez zalanie 1 łyżki rozdrobnionego lub zmielonego surowca, chłodną lub ciepłą przegotowaną wodą i pozostawienia na 8 godzin) obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, działają uspokajająco, przeciwpadaczkowo i przeciwkrwotocznie. Zmniejszają obfitość krwawień miesiączkowych i podnoszą krzepliwość krwi. Macerat można pić 3-4 razy dziennie po 100 ml.
Sposób użycia:
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Skład: ziele jemioły 100%
Masa netto: 50g