Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum L.) należy do rodziny bodziszkowatych. Występuje powszechnie na terenie Europy oraz w innych rejonach klimatu umiarkowanego. Z jego ziela można sporządzić delikatną w smaku herbatkę.
W Polsce bodziszek cuchnący nazywano: Ziele Łaski Boskiej, pychawiec, Bociani nosek, Żurawie noski, Nosek chrościelowy.
Działanie: przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające, przeciwkrwotoczne, przeciwwysiękowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, ochronne na miąższ wątroby i nerki, przeciwbiegunkowe.
Wskazania: niewydolność, stłuszczenie, marskość, zapalenie wątroby, stany zapalne nerek i pęcherza moczowego, kamica moczowa, zapalenie żołądka i jelit, nieżyt jelit, owrzodzenia przewodu pokarmowego, nowotwory przewodu pokarmowego; biegunka; zespół jelita nadwrażliwego.
Zewnętrznie: owrzodzenia i wypryski skórne, sączące rany, łojotokowe zapalenie skóry, trądzik różowaty i młodzieńczy na tle łojotoku.
Okulistyka: nadmierne łzawienie, stany zapalne powiek i spojówek, zapalenie białkówki; choroby siatkówki: okłady 45-minutowe z naparu + zażywnie doustne.
Ginekologia: stany zapalne narządów płciowych zewnętrznych i wewnętrznych: płukanki, nasiadówki, irygacje, globulki z gęstym wyciągiem.
Proktologia: świąd odbytu, hemoroidy (czopki, lewatywy z odwaru, nasiadówki).
Składniki: bodziszek cuchnący ziele (Geranium robertianum – herba)* 100%. *produkt rolnictwa ekologicznego
Sposób użycia: jedną łyżeczkę (2g) herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Deklarowany korzystny efekt działania po spożyciu 2 naparów dziennie.
Masa netto: 25 g
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu.
Producent: Dary Natury