Sezam jest jedną z najstarszych przypraw i surowcem do tłoczenia oleju.
Pochodzi z Indii, skąd rozpowszechnił się na Bliski Wschód i Amerykę. Największym producentem sezamu obecnie są Indie, Chiny oraz Meksyk. Najbardziej popularny jest w kuchni azjatyckiej.
Idealnie nadaje się do mięsa, gulaszów, sosów. Można nim urozmaicić surówki, sałatki, farsze, pieczywo, potrawy wegetariańskie, deserów.
Uprażony doskonale komponuje się z białym oraz żółtym serem, nieuprażone zaś mogą posłużyć jako panierka do mięs.
Sposób użycia:
Produkt po otwarciu gotowy do spożycia. Sezam można także podprażyć na patelni. Dodawać do sałatek, dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich, a także potraw na słodko np. owsianki.
Składniki: sezam łuskany 100%
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w 1 porcji 75 g* |
Wartość energetyczna |
2640 kJ/ 631 kcal |
1980 kJ/ 473 kcal |
Tłuszcz |
61,2 g |
45,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9 g |
6,75 g |
Węglowodany |
11,7 g |
8,78 g |
w tym cukry |
0,5 g |
0,38 g |
Białko |
20,5 g |
15,38 g |
*1/2 szklanki
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, migdały, orzechy
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Masa netto: 200g