SKŁADNIKI:
pszenica orkisz* (certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziarno wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę, a później miękkie odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać mak z miodem i bakaliami. Tuż przed podaniem dodać orkisz (zbyt wcześnie wymieszany z masą makową twardnieje). Kutię podawać lekko schłodzoną.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namoczyć. Gotować w dużej ilości wody. Gdy będzie miękki, przelać zimną wodą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1569 kJ / 371 kcal;
Tłuszcz: 2,5 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
Węglowodany: 66,1 g;
w tym cukry: 2,2 g;
Błonnik: 10,90 g;
Białko: 15,60 g
Sól: 0,025 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu
MASA NETTO: 400g
KRAJ POCHODZENIA: Polska
PRODUCENT: Wytwórnia Makaronu "Bio" Aleksandra Babalska 87-312 Pokrzydowo 139