Mąka ze świeżego pełnego przemiału ziarna samopszy ekologicznej.
Samopsza to rodzaj pszenicy, bliska krewna zarówno orkiszu jak i płaskurki, jest jednym ze zbóż reliktowych o bardzo wysokich wartościach odżywczych. We Włoszech i Francji nazywa na jest nawet „małym orkiszem”.
Pszenica samopsza zalicza się do najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano już około 7 tysięcy lat p.n.e.
Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych, mąka z samopszy jest nie tylko smaczna ale i niezwykle wartościowa. Świetnie nadaje się do wyrobu pieczywa i wypieków. Pieczywo najlepiej przygotowywać na zakwasie, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (przez wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach orkiszowych czy z płaskurki. Pieczywo z samopszy długo utrzymuje świeżość.
SKŁADNIKI:
mąka z PSZENICY samopszy* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Warość energetyczna: 1361 kJ / 325 kcal;
Tłuszcz: 3 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g;
Węglowodany: 58 g;
w tym cukry: 1,5 g;
Błonnik: 9 g
Białko: 15 g;
Sól: 0,003 g
INFORMACJA ALLERGENNA:
Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta, owsa, PSZENICY ORKISZ
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Polska
PRODUCENT:
Niro