Łuska kakaowca to odpad powstały w procesie prażenia i fermentacji ziaren kakaowca. Tak samo jak owoc kakaowca, łuski zawierają kofeinę, magnez, teobrominę i polifenole. Dzięki zawartości tych substancji pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają krążenie, regulują poziom cholesterolu we krwi. Łuski są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Są stosowane w celu pobudzenia laktacji. Działają lekko pobudzająco oraz poprawiają samopoczucie.
Jak spożywać łuski kakaowca?
Aby przyrządzić napar wystarczy zalać 1/4 szklanki łusek wrzątkiem i zagotować. Po 10 minutach przecedzić napój i połączyć z mlekiem. Można dodać miód i cynamon.
Skład: mielona łuska kakaowca 100%
Masa netto: 250g
Producent: NATURA WITA SP. Z O.O.