Orzechy włoskie zawierają drogocenne dla mózgu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto bogate są w błonnik, witaminy z grupy B, magnez. Polepszają działanie układu krążenia, perystaltykę jelit oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.
Pyszne i zdrowe orzechy włoskie to nieodłączny element odżywczej diety. Ze względu na wysoką zawartość białka i kwasów tłuszczowych omega-3 powinny je włączyć do jadłospisu szczególnie osoby nie jedzące ryb oraz weganie i wegetarianie.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich mają nieocenione właściwości zdrowotne. Działają przeciwzapalnie, odżywiają mózg, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią układ krążenia oraz zapobiegają zakrzepom. Ponadto, orzechy włoskie obfitują w L-argininę, która dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne, usprawniając przepływ krwi.
Orzechy włoskie obfitują również w witaminy i minerały. Znajduje się w nich dużo witaminy E, która chroni organizm przed starzeniem i rozwojem chorób, witaminy B6, odpowiedzialnej za powstawanie przeciwciał i czerwonych krwinek, a także kwasu foliowego, niezbędnego w diecie każdej przyszłej mamy. Wśród pierwiastków należy wymienić bardzo duże ilości korzystnie wpływającego na pracę mózgu i stan kości fosforu, a także żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
Ten ostatni sprawia, że orzechy włoskie zatroszczą się o piękny wygląd włosów, skóry i paznokci.. Ponadto, znaleźć w nich można także unikalne kwasy: elagowy i fenolowy, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów.
Ponadto, według badań, orzechy włoskie wykazują właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i odtruwające.
Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą spożywać je osoby z cukrzycą.
Jedynym mankamentem orzechów włoskich jest ich wysoka kaloryczność. Jednak nawet osoby odchudzające się powinny zjadać kilka orzechów dziennie, gdyż obfitują one w cenne wartości odżywcze. Ponadto, zawarte w produkcie kwasy tłuszczowe wspomagają odchudzanie poprzez przyspieszanie spalania tłuszczu w organizmie i przeciwdziałania jego odkładaniu w postaci tkanki tłuszczowej.
Te najzdrowsze z orzechów polecane są szczególnie dzieciom jako wartościowa przekąska oraz osobom pracującym umysłowo ze względu na składniki dobroczynnie wpływające na pracę mózgu i całego układu nerwowego.
W kuchni orzech włoski ma szerokie zastosowanie. Można go dodawać do ciast, mięs i sałatek, ale też spożywać jako osobną przegryzkę. Potrawy z orzechami włoskimi zyskują wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały
Składniki: orzechy włoskie 100%
| Wartość odżywcza | 100 g |
W 1 porcji 50 g* |
| Wartość energetyczna | 2586 kJ / 618 kcal | 1293 kJ/ 309 kcal |
| Tłuszcz | 59 g | 29,5 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,37 g | 1,69 g |
| Węglowodany | 9,91 g | 4,96 g |
| w tym cukry | 1,1 g | 0,55 g |
| Białko | 24,06 g | 12,31 g |
| Sól | 2 mg | 1 mg |
*1/2 szklanki
Masa netto: 500g