

Melasa występuje w postaci ciemnego, gęstego płynu bądź w formie sypkiej. Powstaje w procesie rafinowania cukru z trzciny cukrowej. Jest niezwykle wartościowa.
Melasa zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich, jak: żelazo, witamina B6, wapń, mangan, magnez i potas, selen.
Ponieważ jest tak bogata w substancje odżywcze, traktuje się ją jako „super food” o właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacnia kości, wspomaga pracę serca, układ pokarmowy (wspierając perystaltykę jelit).
Stosowana jest w problemach skórnych takich jak: egzema, łuszczyca, trądzik. Na to działanie wpływa duża ilość antyoksydantów, które poprawiają stan skóry i spowalniają jej starzenie.
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 1537 kJ / 367 kcal (w 100g produktu)
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,1 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 91 g
W tym cukry 91 g
Sól 0,5 g
Masa netto: 300g