Mąka graham to typ mąki pszennej z całego ziarna. W procesie produkcji części ziarna (bielmo, zarodek i otręby) są rozdrabniane. Z drobno zmielonego bielma powstaje biała mąka, do której dosypuje się grubo zmielone otręby i zarodki.
Mąka graham swoją nazwę wzięła od nazwiska jej twórcy Sylvestra Grahama, który propagował rytuał domowego mielenia ziaren i pieczenia chleba. Był zwolennikiem prostych metody przetwarzania żywności.
Mąka graham nadaje się do wypieku chleba, bułek, makaronów, naleśników, ciastek,
Wartość odżywcza:
100 g produktu: |
w 100 g | |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 1380 kJ/327 kcal | 16%* |
| Tłuszcz | 2,3 g | 3% |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,47 g | 2% |
| Węglowodany | 59,2 g | 23% |
| w tym cukry | 0,5 g | 1% |
| Białko | 11,9 g | 24% |
| Sól | <0,01 g | 0% |
| * RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
masa netto: 1kg
Producent:
Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie
"PZZ" w Stoisławiu S.A.