Mąka kokosowa wytwarzana jest z aromatycznej kopry kokosowej, chętnie wykorzystywana w kuchni w różnych wariacjach. Smakuje, dekoruje i inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Szczególnie polecana do wytwarzania słodkich potraw, np. placuszków, naleśników, ciast i ciasteczek, trufli czekoladowo-kokosowych. Potrafi również zaskoczyć obecnością w przepisach potraw pikantnych czy słodko- kwaśnych.
Ze względu na smak jest chętnie wykorzystywana przez mamy chcące przemycić nieco wartości odżywczych w posiłkach swoim pociechom.
Przygotowując mieszankę do wypieków ciasta czy placuszków warto pamiętać, że mąka ta wytwarzana jest z kopry kokosowej, która naturalnie nie zawiera w swym składzie glutenu. Zbyt duży udział mąki kokosowej w mieszance będzie zmniejszać elastyczność i kleistość ciasta.
Przechowywanie:
Ważne, aby produkt był przechowywany w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie:
Worek strunowy
Informacja o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Składniki: zmielona, częściowo odtłuszczona kopra kokosowa
Wartość energetyczna w 100g 2000 kJ / 477,6 kcal
Wartość odżywcza
w 100g
Tłuszcz
23g
W tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone
21g
Węglowodany
40g
W tym cukry
5g
Białko
27g
Sól
0g