Kasza ta wywodzi się z kuchni północno-zachodniej Afryki. Wytwarzana z ziaren pszenicy durum, jej największym atutem jest krótki czas przygotowania, bogata jest w białko i minimalną ilość tłuszczu, doskonale nadaje się do zup, zup mlecznych, sałatek.
Kasza kuskus przygotowywana jest z twardej pszenicy durum. Najbardziej popularna jest na Bliskim Wschodzie i tam jedzona od tysięcy lat. W Polsce zyskuje jednak coraz większą popularność przede wszystkim ze względu na łatwość przygotowania, ale też cenne wartości odżywcze. W codziennej diecie może stanowić zamiennik ryżu lub ziemniaków, sprawdzi się doskonale w potrawach obiadowych, z mięsem lub warzywami, ale także na słodko z miodem, mlekiem i owocami.
Największym atutem kaszy kuskus jest jej korzystny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, może ją więc spożywać każdy, nawet osoby z problemami gastrycznymi.
Wśród właściwości zdrowotnych kuskusu należy wymienić przede wszystkim sporą zawartość błonnika i cennego białka. Proteiny zawarte w produkcie mogą stanowić doskonały zamiennik białka zwierzęcego, dlatego powinny go spożywać osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Błonnik natomiast to ważny składnik zdrowej diety, który zapobiega rozwojowi otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Ten cenny składnik pęcznieje w żołądku, wydłużając uczucie sytości oraz usprawniając procesy trawienne.
Kasza kuskus posiada także sporo witamin i minerałów. Jedząc ją dostarczymy do organizmu witamin z grupy B, zwłaszcza niacynę i kwas foliowy oraz żelazo, wapń, sód oraz fosfor. Dzięki swoim cennym składnikom odżywczym kasza kuskus zapewnia zdrowie, młody wygląd i dobre samopoczucie.
Docenią ją także osoby na diecie odchudzającej, nie tylko ze względu na wysoką zawartość błonnika, ale także z uwagi na jej niską kaloryczność. W 100 gramach gotowej kaszy kuskus jest zaledwie 112 kalorii. Ponadto, produkt ten jest niskotłuszczowy.
Niestety, kaszy kuskus nie poleca się diabetykom, gdyż ma ona dość wysoki indeks glikemiczny (65), co sprawia, że gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.
Kasza kuskus jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Odpowiednią ilość kaszy wystarczy zalać zagotowaną wodą, dodać sól i ulubione przyprawy i odstawić na 5 minut. Kaszę przygotowywaną na słodko można zalać gorącym mlekiem.
Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: soję, sezam, migdały, orzechy
Skład:
pszenica durum 100%
| Wartość odżywcza | 100 g |
W 1 porcji 173 g* |
| Wartość energetyczna | 1573 kJ / 376 kcal | 2721 kJ/ 650 kcal |
| Tłuszcz | 0,64 g | 1,11 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,12 g | 0,2 g |
| Węglowodany | 77,43 g | 133,95 g |
| w tym cukry | 0 g | 0 g |
| Białko | 12,76 g | 22,07 g |
| Sól | 5 mg | 0,017 g |
w tym kwasy
tłuszczowe nasycone 0,12 g 0,2 g
Węglowodany 77,43 g 133,95 g
w tym cukry 0 g 0 g
Białko 12,76 g 22,07 g
Sód 5 mg 0,017 g
* 1 szklanka