Soczewica czerwona BIO 400g
Soczewica czerwona to warzywo strączkowe o dużej zawartości białka. Jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga moczenia. Ziarna soczewicy wystarczy przepłukać, wrzucić do wrzątku i gotować około 15 minut.
Z czerwonej soczewicy można zrobić wiele ciekawych dań między innymi zupę z soczewicy, farsz do pierogów, wegetariańskie kotleciki, burgery, pasztety czy pastę do posmarowania pieczywa.
Oprócz dużej zawartości pełnowartościowego białka soczewica dostarcza błonnik, witaminy z grupy B, żelazo oraz inne składniki mineralne.
Soczewica czerwona jest świetnym zamiennikiem mięsa w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ze względu na niski indeks gimniczny polecana jest także cukrzykom.
Składniki: soczewica czerwona z upraw ekologicznych 100%
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w 1 porcji 215 g* |
Wartość energetyczna |
1477 kJ/ 353 kcal |
3176 kJ/ 759 kcal |
Tłuszcz |
1,06 g |
2,28 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,16 g |
0,34 g |
Węglowodany |
29,58 g |
63,6 g |
w tym cukry |
2,03 g |
4,36 g |
Białko |
25,8 g |
55,47 g |
Sód |
0,006 g |
0,0129 g |
* 1 szklanka
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Przygotowanie:
Soczewicę przebrać i wypłukać. Zagotować wodę (2 szkl. wody na 1 szkl. nasion) i dodać soczewicę. Gotować przez 15- 20 min., co jakiś czas zbierając pianę. Posolić przed końcem gotowania.
Masa netto: 400g
Kraj pochodzenia: Turcja
Producent: Vita Natura Roman Skrzypczak ul. Akacjowa 29, 62-023 Gądki k. Poznania