Sezam to jedna z najstarszych przypraw. Najbardziej popularny jest w kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do mięsa, gulaszów, sosów. Można nim urozmaicić surówki, sałatki, farsze, pieczywo, potrawy wegetariańskie, deserów.
Sezam to bardzo wartościowe ziarno, które najbardziej popularne jest w kuchni azjatyckiej. Coraz częściej jednak stosowane jest w Europie, a także w Polsce. I bardzo dobrze, gdyż to niepozorne nasiono to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Jeśli więc zależy nam na dobrym zdrowiu i pięknym wyglądzie, warto regularnie sięgać po sezam.
Sezam łuskany zawiera nieco mniej wartości odżywczych niż jego niełuskana wersja, mimo to jest on dobrym źródłem cennych witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.
Wśród wartości odżywczych sezamu łuskanego należy wymienić przede wszystkim wysoką zawartość wapnia, ponad trzykrotnie większą niż w mleku. Ponadto ten naturalny produkt obfituje w magnez, potas, fosfor oraz cynk.
Jego regularne spożywanie może obniżyć ciśnienie, wzmocnić układ nerwowy, a także zapewni piękny, zdrowy wygląd włosom, skórze i paznokciom.
Do najważniejszych składników zawartych w sezamie należą: sezamol i sezamolina. Są to dwa silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku białaczki oraz czerniaka.
Ponadto sezamolina usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepom.
W sezamie znajdują się także cenne związki, lignany, które chronią organizm przed nowotworami hormonozależnymi np. rakiem prostaty czy piersi.
Ten wartościowy produkt bardzo korzystnie wpływa również na układ krwionośny i pracę serca. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomagając w ten sposób profilaktykę miażdżycy.
Nasiona sezamu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Znane są przede wszystkim pod postacią chałwy i sezamków, ale można je także dodać do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. W kuchni japońskiej stosowane są w przyrządzaniu sushi. Natomiast mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu przyrządzają z sezamu pastę, zwaną tahini, która doskonale pasuje jako zamiennik tradycyjnego masła, przyrządza się z niej także hummus.
Sezam łuskany bio to w pełni organiczny produkt, pochodzący z kontrolowanych ekologicznych upraw. Charakteryzuje się on najwyższą jakością smaku oraz bogatym składem odżywczym.
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy
Składniki: sezam łuskany*
*z kontrolowanych upraw ekologicznych
| Wartość odżywcza | 100 g |
W 1 porcji 75 g* |
| Wartość energetyczna | 2640 kJ / 631 kcal | 1980 kJ/ 473 kcal |
| Tłuszcz | 61,2 g | 45,9 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9 g | 6,75 g |
| Węglowodany | 11,7 g | 8,78 g |
| w tym cukry | 0,5 g | 0,38 g |
| Białko | 20,5 g | 15,38 g |
| Sól | 0 g | 0 g |
*1/2 szklanki