Rodzynki - suszone winogrona, zaliczane do grona bakalii, zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne.
Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, dlatego powinny je spożywać kobiety po menopauzie. Duża zawartość błonnika pomaga przy zaparciach.
Zawarty magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynek wchodzą również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki.
Rodzynki poprawiają również pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizm.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Można je spożywać z musli, jako przekąskę oraz stosować do różnego rodzaju ciast, deserów.
Skład:
rodzynki, olej roślinny
| Wartość odżywcza | 100 g |
W 1 porcji 80 g* |
| Wartość energetyczna | 1252 kJ / 299 kcal | 1192 kJ/ 239 kcal |
| Tłuszcz | 0,5 g | 0,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
| Węglowodany | 75 g | 60 g |
| w tym cukry | 59 g | 47,2 g |
| Białko | 3,1 g | 2,48 g |
| Sól | 0,03 g | 0,024 g |
*1/2 szklanki