Płatki drożdżowe 150g Vita Natura

17,20 zł
Brutto
Dostępny
Ilość
0

Płatki drożdżowe nieaktywne posiadają serowo - orzechowy aromat, dzięki czemu wzbogacą smak dań wegetariańskich.

Płatki drożdżowe stanowią naturalny suplement diety, który wzbogaci zdrową kuchnię o witaminy, minerały oraz niecodzienny smak. Ten niepozorny produkt jest bowiem skarbnicą substancji odżywczych i można go stosować na wiele sposobów. Przypadnie do gustu każdemu, kto poszukuje kulinarnych i zdrowotnych nowinek

Płatki drożdżowe to nieaktywne komórki drożdży, które nie fermentują i nie wpływają negatywnie na pracę układu pokarmowego, dostarczają natomiast wiele składników odżywczych. Przede wszystkim produkt obfituje w witaminy z grupy B, zawiera prawie wszystkie substancje z tej grupy, prawdopodobnie nawet brakującą w żywności pochodzenia roślinnego witaminę B12.

Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.

*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy

Ponadto, płatki drożdżowe dostarczają do organizmu spore ilości witamin C i D, a także takich pierwiastków jak fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo, potas, selen oraz chrom. Ten ostatni wspomaga proces odchudzania, niweluje bowiem napady głodu, a także reguluje poziom cukru we krwi.

Ponadto, wysoka zawartość mikroelementów i witamin z grupy B w produkcie bardzo korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Do właściwości leczniczych płatków drożdżowych zalicza się działanie wzmacniające, zwiększające odporność, przyspieszające regenerację organizmu oraz regulujące skład mikroflory jelitowej, odpowiedzialnej za prawidłowe trawienie.

Płatki drożdżowe to nieoceniony składnik diety wegan i wegetarian. Zawierają bowiem duże ilość wartościowego białka, witamin z grupy B, których często brakuje osobom na dietach roślinnych. Ponadto, płatki drożdżowe mają charakterystyczny serowo-orzechowy smak, który doskonale zastępuje tradycyjny ser.

Warto zaznaczyć, że płatki drożdżowe to produkt bezglutenowy oraz niezawierający laktozy. Sprawdzi się więc w diecie osób chorych na celiakię, nietolerujących glutenu lub cukru mlecznego.

Płatki drożdżowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je stosować do każdego rodzaju potraw. Sprawdzą się doskonale jako zagęstnik do zup i sosów. Można nimi posypać kanapki, kasze, makarony, doskonale zastąpią ser w daniach wegańskich. W połączeniu ze startymi orzechami nerkowca lub migdałami płatki drożdżowe tworzą roślinny odpowiednik parmezanu. Produkt świetnie nada się też do farszów mięsnych i warzywnych. Posiada on właściwości wzmacniania smaku, jest więc zdrowszą alternatywą dla glutaminianu sodu.

Skład:
drożdże suszone jadalne, nieaktywne 100%

Wartość odżywcza produktu w 100 g w 1 porcji 11 g*

Wartość energetyczna 1833 kJ/ 438 kcal 202 kJ/ 48 kcal

Tłuszcz 6,25 g 0,68 g

w tym kwasy

tłuszczowe nasycone 0 g 0 g

Węglowodany 37,5 g 4,13 g

w tym cukry 0 g 0 g

Białko 50 g 5,5 g

Sód 68,75 mg 7,56 mg

*1 łyżka stołowa
Vita Natura
H00866
Komentarze (0)

Płatki drożdżowe 150g Vita...

17,20 zł