Ekologiczna guma guar to naturalny zagęstnik uzyskiwany z bielma nasion rośliny z rodziny bobowatych - Cyamopsis tetragonolobus. Guma guar może być stosowana jako neutralny w smaku i zapachu zamiennik żelatyny. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie, a także zagęszcza produkty bez konieczności ich podgrzewania. Dzięki swoim właściwościom stanowi idealny dodatek do sosów, dresingów, zup, dżemów czy deserów.
Guma guar jest rodzaej błonnika rozpuszczalnego. Z tego względu ma wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia między innymi:
- obniża poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu pozwala kontrolować apetyt
- poprawia pracę jelit
- jest prebiotykiem czyli tworzy korzystne środowisko dla rozwoju bakterii probiotycznych w jelitach.
Sposób przygotowania: należy rozpuścić 1 g gumy guar (1/4 łyżeczki) w 100 g zagęszczanego produktu.
SKŁADNIKI
ekologiczna guma guar 100 %.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 843 kJ / 209 kcal
Tłuszcz - 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 1,0 g
w tym cukry - 0,9 g
Błonnik - 88 g
Białko - 5,7 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Indie
PRODUCENT: Bio Planet