Olej z wiesiołka pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno starannie wyselekcjonowanych nasion wiesiołka dwuletniego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40º C) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.
Olej z nasion wiesiołka otrzymał certyfikat TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018 r.
Olej z wiesiołka zimno tłoczony charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych ( 92 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (85 g/100 g),
– obecność rzadko występującego cennego kwasu gamma-linolenowego GLA (8 g/100 g),
– obecność naturalnie występującej w oleju witaminy E (62,7 mg/100 g).
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z wiesiołka jest szczególnie polecany osobom:
- po zawałach
- z nadciśnieniem tętniczym
- z żylakami
- z atopowym zapaleniem skóry
- z trądzikiem
- z łuszczycą
- z androgenowym łysieniem skóry
Ponadto olej z wiesiołka łagodzi objawy PMS. W większych dawkach działa estrogennie i przeciwzapalnie. Jest polecany w okresie menopauzy oraz przy nieregularnych miesiączkach. Wspomaga regenerację wątroby, serca, nerek. Wzmaga odbudowę włosów, skory i paznokci. Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). Regeneruje tkankę chrzęstną i jest polecany w chorobach reumatycznych oraz po złamaniach i uszkodzeniach więzadeł.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli, lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 1 łyżeczka/ dzień.
| Wartość odżywcza | w 100g | w porcji: 1 łyżeczka (4g) | % RWS* w porcji |
|---|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 148 kJ/ 36 kcal | 2% |
| Tłuszcz | 100g | 4g | 6% |
| W tym: | |||
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 8g | 0g | 0% |
| Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 7g | 0g | - |
| Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 85g | 3g | - |
| Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
| W tym cukry | 0g | 0g | 0% |
| Białko | 0g | 0g | 0% |
| Sól | 0g | 0g | 0% |
kwas linolowy LA (omega-6) 75 g/100 g
kwas gamma – linolenowy (GLA) 8,5/100 g
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Opakowanie 250 ml zawiera 57 sugerowanych porcji produktu.
Przechowywanie:
Ważne, aby olej przechowywany był w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
W niskich temperaturach olej może mętnieć. Jest to proces naturalny, w pełni odwracalny, niemający wpływu na jakość produktu.
Z uwagi na fakt, iż olej z wiesiołka jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Opakowanie:
Butelka farmaceutyczna z brązowego szkła + nakrętka niekapek
250ml
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje o alergenach:
W firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, laskowe, włoskie, macadamia, migdały.
Producent:
Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
Panków 2, 58-125 Pszenno