Mąka ze świeżego pełnego przemiału ziarna płaskurki ekologicznej
Płaskurka to starsza siostra pszenicy orkisz. Była na szeroką skalę w starożytnej Mezopotamii. Płaskurka jest prymitywnym gatunkiem pszenicy – jednym z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie. Ma płaskie, podobne do jęczmienia kłosy, a pochodzi z obszarów obecnej południowo-wschodniej Turcji, gdzie uprawiano ją już 10 tys. lat p.n.e.
Płaskurka świetnie czuje się w polskim klimacie. Początki polskiego rolnictwa są związane z uprawą właśnie tego zboża. Nasiona płaskurki odnaleziono w jaskiniach koło Ojcowa. Była uprawiana w tych okolicach ok. 2 tys. lat p.n.e.
Płaskurka jest bardzo odporna na choroby, szkodniki i zmienne warunki klimatyczne. Podobnie jak orkisz nie wymaga stosowania nawozów, pestycydów czy chemicznych środków ochrony roślin. Płaskurka nie toleruje żadnych obcych dodatków w glebie i podobnie jak orkisz, również ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami. Ziarno po omłocie pozostaje w plewach. Potrzebne są specjalne urządzenia, aby oddzielić ziarno od plew. Płaskurka znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej w Polsce.
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów, które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagając krążenie i zwiększając odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz.
Mąka z płaskurki jest bogata w składniki odżywcze – zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E. Przyrządzamy z niej to co ze zwykłej pszenicy: chleb, ciasto, naleśniki. Ciasto jest delikatne, nie klei się i nie ciągnie. Ma słodkawy orzechowy posmak i miodowy zapach.
SKŁADNIKI:
Mąka z PSZENICY płaskurki* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 1274 kJ / 304 kcal;
Tłuszcz: 2 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
Węglowodany: 61 g;
w tym cukry: 1,6 g;
Błonnik: 9,6 g
Białko: 13 g;
Sól: 0,0004 g
INFORMACJA ALLERGENNA:
Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta, owsa, PSZENICY ORKISZ
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW:
Polska
PRODUCENT:
Niro