100% OLEJ Z CZARNUSZKI EGIPSKIEJ firmy Laboratorium BIOOIL®.
Olej czarnuszkowy marki Laboratorium Biooil jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno – do produkcji oleju z czarnuszki wykorzystujemy specjalnie wyselekcjonowane najwyższej jakości nasiona czarnuszki egipskiej. Olej z czarnuszki ma intensywny, korzenny smak i aromat – dzięki niemu potrawy z jego dodatkiem nabierają nowego, orientalnego charakteru. Olej z czarnuszki można wykorzystywać na zimno do sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej z czarnuszki to bardzo charakterystyczny tłuszcz pochodzenia roślinnego – ma interesujący smak i aromat. Jest nieco ziołowy, z drugiej strony korzenny. Z pewnością intensywny i ciekawy. Olej czarnuszkowy Laboratorium Biooil tłoczony jest z czarnuszki siewnej – w tym przypadku z surowca pochodzącego z Egiptu. Oleju z czarnuszki, zwanego także czarnym złotem lub złotem Faraonów, można używać zarówno w kuchni, jak i do celów kosmetycznych. Dzięki temu, że olej z czarnuszki w Laboratorium Biooil tłoczony jest na zimno, zachowuje pełnię właściwości nasion, z których go wytłoczono. Warto jednak pamiętać, że olejów tłoczonych na zimno (z pojedynczymi wyjątkami) powinniśmy używać wyłącznie na zimno – smażenie, gotowanie, pieczenie z użyciem takich olejów nie jest wskazane – pod wpływem wysokiej temperatury tracą one swoje cenne właściwości.
Czy w związku z tym, że olej z czarnuszki jest mocno aromatyczny, może zmieniać smak potraw? Olej może wpłynąć na smak potrawy, jednak należy to potraktować jako niewątpliwy atut produktu, który można doskonale wykorzystać kulinarnie. Olej z czarnuszki można wykorzystać do sałatek, do past warzywnych, do surówek, do koktajli. Doskonale sprawdza się również jako baza sosów na zimno.
Czarnuszka – małe ziarenko, wielka moc
Czarnuszka to roślina, która należy do rodziny jaskrowatych. Historyczne zapiski o czarnuszce potwierdzają jej wyjątkowy charakter i potężną moc. Naturalnie czarnuszka występuje w Europie, Azji i Egipcie. Współcześnie wykorzystuje się ją w licznych gałęziach przemysłu – w przetwórstwie spożywczym, w farmakologii, w kosmetyce.
Nasiona czarnuszki mają bardzo ciekawy skład biochemiczny – zawarte są w niej różne substancje takie jak steroidy (m.in. fitosterol, stigmasterol, kampesteron, cholesterol, alfa-spinasterol), saponozydy triterpenoe, kumaryny, olejek eteryczny (nigellon i tymochinon), kwasy tłuszczowe czy gorzka nigellina. To właśnie naturalne biologiczne bogactwo czarnuszki sprawia, że jest ona tak wyjątkowa!
Przechowywanie: Olej z czarnuszki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – można przechowywać go w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g produktu - 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 24 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 60 g
Węglowodany - 0 g
w tym:
cukry - 0 g
białko - 0 g
sól - 0 g