Olej krokoszowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion krokosza barwierskiego. Niska temperatura tłoczenia (nieprzekraczająca 40ºC) pozwala na zachowanie najważniejszych substancji aktywnych w tym oleju.
Olej krokoszowy zimno tłoczony charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (90 g/100 g).
Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej krokoszowy jest olejem zawierającym niską zawartość kwasów omega-3. Dlatego w celu zachowania optymalnych proporcji kwasów omega 6: omega 3 w diecie, zaleca się jednoczesne stosowanie olejów o wysokiej zawartości kwasów omega-3, np. oleju lnianego do diety dr Budwig.
Zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.
Składniki: Olej krokoszowy zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
| Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji: 3 łyżeczki (12g) | % RWS* w porcji |
| Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 444 kJ / 108 kcal | 5% |
| Tłuszcz | 100g | 12g | 17% |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 10g | 1g | 5% |
| kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 12g | 1g | - |
| kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 78g | 9g | - |
| Węglowodany | 0g | 0g | 0% |
| w tym cukry | 0g | 0g |
0% |
| Białko | 0g | 0g |
0% |
| Sól | 0g | 0g |
0% |
% RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal