- Nowy

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty zostały odkryte już 2700 lat przed naszą erą.
Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza dużej ilości polifenoli, proantocyjanidyn i kwasów fenolowych, które redukują powstawanie wolnych rodników i komórek nowotworowych w organizmie.
Badania pokazują, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko raka prostaty, piersi, trzustki, jelita grubego.
Dodatkowo polifenole zmniejszają stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników starzenia się organizmu i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych mózgu, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Zielona herbata przyczynia się do hamowania rozwoju miażdżycy ponieważ hamuje utlenienie "złego cholesterolu".
Napar z zielonej herbaty zawiera również witaminy A, C, E, B, potas, fluor, teinę oraz cynk.
Herbata zielona Sencha jest jedną z najpopularniejszych zielonych herbat na świecie.
Jej nazwa oznacza dosłownie „herbatę duszoną”. Wzięła się ona ze specyficznego procesu, w którym powstaje. Po zbiorze liście są traktowane gorącą parą wodną i dopiero później suszone i zwijane w charakterystyczne „igiełki”. Proces ten pozwala zatrzymać fermentację i dzięki temu zachować delikatny, słodki smak oraz aromat herbacianych liści.
SKŁADNIKI:
herbata zielona Sencha* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB UŻYCIA:
1 czubatą łyżeczkę wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dla uzyskania delikatnego smaku zaparzać 1-2 minut, dla mocniejszego smaku zaparzać 2 -4 minuty.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym miejscu
POCHODZENIE SKŁADNIKÓW: Chiny