Herbata zielona Matcha w proszku bio 100g
Ekologiczna Matcha to sproszkowana zielona herbata. Proces przygotowywania herbaty to prawdziwa ceremonia, doświadczenie dla zmysłów. Dzięki walorom smakowym, Matcha wykorzystywana jest również jako dodatek do wypieków, lodów, koktajli.
Matcha charakteryzuje się wysoką zawartością teaniny. Jest pozyskiwana z liści herbaty chronionych przed działaniem promieni słonecznych. Matchę spożywa się postaci proszku dzięki czemu dostarczamy znacznie większą ilość substancji bioaktywnych niż z naparu z liści.
Matcha ma silne działanie przeciwutleniające dzięki dużej zawartości flawonoidów i fenoli. Wyróżnia się również wysoką zawartością kofeiny, teaniny i katechin.
Właściwości zdrowotne Matchy:
- Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
- Wpływa na redukcje masy ciała
- Wpływa na poprawę samopoczucia i zdolności poznawczych
- Zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób wątroby
- Ma działanie antynowotworowe
Oprócz tradycyjnego zaparzania matchy, możemy spożywać ją z mlekiem w postacie matcha latte lub w zielonych owocowych koktajlach. Nadaje oryginalny zielony kolor różnym deserom, jest wykorzystywana w ciastach, sernikach, lodach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 małą, płaską łyżeczkę herbaty (ok. 2,5 g) zalać 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok.70-80 st. C), wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia proszku i pojawienia się pianki.
Aby przygotować matchę w tradycyjny sposób, należy bambusową łyżeczką wsypać porcję herbaty do podgrzanej uprzednio miseczki, zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą, a następnie roztrzepać specjalną bambusową miotełką. Ten ostatni krok sprawia, że napój ma gładką, jedwabistą konsystencję.
SKŁADNIKI
herbata zielona Matcha w proszku* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
MASA NETTO: 100g
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Chiny
PRODUCENT: BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO