Smalec gęsi 750ml Desmal
Smalec z gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) kwasów tłuszczowych nienasyconych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa w nim jednonienasycony kwas oleinowy, którego spożywanie poleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane: obniża poziom złego cholesterolu, nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu.
Smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje sie półpłynny.
Zastosowanie smalcu gęsiego w kuchni
Jest polecany do smażenia, ma nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach. - nawet powyżej 200 stopni - bez niszczenia jego struktury molekularnej. Można go stosować do wszystkich rodzajów potraw zarówno mięsnych jak i bezmięsnych.
Zastosowanie smalcu gęsiego w medycynie ludowej
Smalec gęsi od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Nasze babcie do dziś leczą dolegliwości dróg oddechowych za jego pomocą (ciepły smalec gęsi do picia w połączeniu z miodem i mlekiem). Małym dzieciom wcierało się smalec w klatkę piersiową i plecy. Stosowany zewnętrznie jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów (kolana, biodra, kręgosłup).
Smalec gęsi w dolegliwościach dróg oddechowych
Przepis na kurację smalcem gęsim pochodzi ze Śląska. Tamtejsze babcie stosowały go następująco: Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Pić 1-3 razy dziennie w szczególności przed snem. Małym dzieciom wcieramy czysty smalec (bez dodatków) w klatkę piersiową i plecy przed snem. Wywołuje on efekt rozgrzewający.
Maść nagietkowa na bazie smalcu gęsiego
Jest bardzo pomocna przy oparzeniach wysypkach, egzemach, podrażnieniu skóry, trudno gojących się ranach, łuszczeniu i innych stanach zapalnych skóry. Posiada znakomite właściwości kosmetyczne. Bardzo dobrze przenika przez wszystkie warstwy skóry - zapewnia to struktura smalcu gęsiego.
Przygotowanie: Słoik gęsiego smalcu rozgrzewamy w garnku, dodajemy dwie duże garście świeżych lub suszonych kwiatów nagietka. Ogrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. Po kilku godzinach jeszcze raz podgrzewamy smalec z kwiatami, a następnie przecedzamy go przez sito do szklanego słoiczka. Ostudzony, wkładamy na dobę do lodówki aby stężał. Uwaga - nagietek może uczulać.
Składniki:
100% tłuszczu gęsiego sadłowego
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 3672kJ/893 kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone 29,03g
- jednonienasycone 2,8g
- wielonienasycone 68,17 g
Węglowodany 0g
Przechowywanie:
(najlepiej w lodówce)
od +5 do +18 stopni Celsjusza.
Pojemność: 750ml
Producent:
DESMAL
Przedsiębiorstwo rodzinne Marcin Wawrzyniak
ul. Ostrowskiego 5
97-213 Smardzewice