OSTROPEST PLAMISTY ziarno
(Silybum marianum)
Ostropest plamisty jest źródłem białka oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Sposób użycia: Ziarna należy zmielić, bądź rozetrzeć w moździerzu. Sproszkowany ostropest można dodawać także do zup, potraw warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu), pieczywa i koktajli owocowych.
Można stosować także w postaci naparu: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10 min. Odstawić na 15 min. i następnie przecedzić. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.
Zaleca się spożycie do 2 łyżeczek ostropestu plamistego dziennie.
Nie polecany dla niemowląt i małych dzieci.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna | 1543 kJ / 376 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 24 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 4,6 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycony | 7,1 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 12 g |
Węglowodany, w tym: | < 1,0 g |
- cukry | < 1,0 g |
Błonnik | 49 g |
Białko | 16 g (32%*) |
Sól | 0,02 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). / Reference intake of an average adult (8 400 kJ/ 2 000 kcal).
Składniki: 100% ziarna ostropestu plamistego
Producent / Producer: Intenson Europe Sp. z o. o.
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamkniętym opakowaniu.