

Inulina to ważny dla naszego organizmu prebiotyk - tworzy korzystne warunki do rozwoju naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest łagodnie słodka w smaku, może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej produktu z jednoczesnym zachowaniem kremowej konsystencji.
Sposób użycia: Stosować jako zagęstnik do zup i sosów, dodatek do ciast, pieczywa, naleśników.
Jak stosować inulinę?
Jako zamiennik cukru – inulina ma delikatnie słodki smak
Jako zamiennik tłuszczu - inulina nadaje kremowej konsystencji tym samym redukując kaloryczność potraw
10 sposobów na wykorzystanie inuliny:
1. Dodaj do kawy oraz herbaty.
2. Użyj do glazurowania mięsa, ponieważ inulina nadaje przepysznej tekstury.
3. Zjedź na śniadanie np. jako dodatek do musli.
4. Dodaj do ulubionego smoothie.
5. Użyj, jako zagęszczać do sosów zamiast śmietany.
6. Posyp na sałatkę owocową.
7. Dodaj do napojów i koktajli.
8. Podczas pieczenia częściowo zastąp cukier inuliną – trzymasz chrupiącą skorupkę.
9. Użyj do glazurowania warzyw z niewielkim dodatkiem masła.
10. Dodaj do szejków proteinowych, jako zagęszczać i zamiennik cukru.
Składniki: 100% inulina z cykorii
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna | 840 kJ / 208 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 8 g |
w tym cukry | 8 g |
Błonnik | 89 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Kraj pochodzenia**: Belgia
Producent:
INTENSON EUROPE SP. Z O.O
*zależy od numeru partii (aktualna wartość odżywcza podana na opakowaniu)
**zależy od numeru partii (aktualny kraj pochodzenia podany na opakowaniu)